A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

A piros szék

Különös kapcsolatom van az idős emberekkel. Különösen az idős bácsikkal. Van úgy, hogy egy vonaton ül mellém és mélyen a szemembe néz, van aki az útszélén mosolyog rám. Van olyan, aki megveregeti a vállam és van olyan aki szállást ad. De olyan is van, aki nem szól egy szót sem, mégis tudom, hogy milyen mondanivalója van a számomra.

Kisgyermek koromban szerettem a nagyszüleimmel lenni. Szerettem velük aludni, tévét nézni. Kiteregetni a nagymamám bugyijait a priccsre, majd összerendezve visszapakolni a szatyorba és a szekrénybe. Télen, a kályha melegében még egy kukorica szemet is bedugtam az orromba kíváncsiságból, amikor morzsoltuk.

A Nagyapa mindig a piros széken ült a villanykapcsoló mellett a sarokban az ajtó mellett. Néha, amikor már végeztünk a dolgainkkal amihez kellett a lámpa, csak odanyúlt és lekapcsolta, hogy együtt nézhessük a tévét.

Mindig a piros széken ült.

Néha odahúztam mellé a saját pici székemet, csak azért, hogy ott lehessek a közelében. Szerettem amikor mesét olvasott nekem. Nem számított, hogy ugyanazt a mesét százszor elolvasta már, minden alkalommal ugyanúgy olvasta fel, mintha az lett volna az első.

Titkaink is voltak. Volt olyan, hogy a szentképére véste ezeket, amelyet az imakönyvébe rejtett. Ezt a halála után találtam meg, amikor a könnyeimmel eláztattam azt.

Ma meglátogattam a nagyi házát. Óvatosan ránéztem a piros székre… és megpillantottam a Nagyapát.

Ott ült, és engem nézett. A meleg kályha mellől szemlélt engem a mosolyogó szemeivel.

Én pedig csak bámultam az üres széket. Ott, a Nagyapa helyét.

img_0119_1.jpg

Éreztem, hogy itt van megint, úgy, ahogy Kínában találkoztam vele, vagy a Fülöp-szigeteken vagy Mianmarban vagy Sri Lankán, vagy olyan sokszor Indonéziában.

A Nagyapa az én őrangyalom. Végig fogja a kezem. Utazik ő is. Ott van velem. Hogy sose legyek egyedül.

Jó utat Drága Nagyapa!

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.