A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Sosem utazom biztosítás nélkül

Csukd be a szemed és képzeld magad elé a következő helyzetet: egy kórházi ágyon fekszel, mozdulatlanul, senkit nem ismersz magad körül, a nyelvet sem, amin beszélnek, egy dolgot tudsz megállapítani: valami súlyos dolog történt veled. Valószínű baleset.

A baleset után valakinek a segítségével eljutottál a kórházig, viszont ott szembesülsz majd vele, hogy mire és mennyit kell fizetned, azért, hogy ellássanak.

Miután elláttak, eléd nyomják a számlát (nem feltétlenül vagy olyan állapotban, hogy értsd és el is tudd olvasni, hogy mi van ráírva) és egy “no problem Miss” elkiáltása mellett már hozzák is a kártyaolvasó terminált, hogy azonnal egyenlítsd ki.

Így utólag gondolok csak ebbe bele jobban igazán. Sebtisztítás, CT, röntgen, amelyekre nem emlékszem, mert nem voltam magamnál, de fizetnem kellett értük. Ha magamnál lettem volna, akkor sem valószínű, hogy azt mondtam volna, hogy “csókolom, meg tudják mondani, hogy mennyibe fog ez kerülni nekem, hogy eldönthessem, hogy ki tudom-e fizetni?”

Ugye mennyire borzasztó helyzet ez? Kívánom, hogy veletek ez soha ne forduljon elő! 

Mégis valamiért úgy érzem, hogy a fenti szituációt senki sem képzeli maga elé, amikor arra gondol, hogy kössön-e biztosítást, mielőtt útnak indul, vagy ne. Nem győzök elég hálásnak lenni azért, hogy nekem volt. És JÓ biztosításom volt. Emiatt kaphattam magánkórházi ellátást, műtéti beavatkozást és hazautazást. 

Világutazó biztosítást találni nem könnyű

Az utazás előtti biztosító kereső hadjárat nem volt könnyű, hiszen most más kellett, nem a megszokott két hetes nyaralásra való. Hamar rájöttem, hogy az interneten található és megköthető biztosítások kivétel nélkül alkalmatlanok számomra. Volt olyan biztosító, aki már telefonon lerázott. (Értettem, hogy túl magas kockázati tényező lettem, mivel Ázsia, veszélyek, olykor még extrémitások is, de azért mégis.) A személyes találkozások sem sikerültek sokkal jobban: az ügyfelek számára elérhető prospektusokon kívül az ügyintézők egy része nem tudott hasznos információval szolgálni. Nem akartam elhinni, hogy itthonról még senki nem ment előttem világgá, és hogy ez a probléma még soha nem merült fel. Végül találtam olyat, aki meghallgatott és kitaláltuk mi lesz jó nekem.

De mi a garancia arra, hogy ha van is biztosításom, a biztosító valóban teszi a dolgát és nem hagy magamra ha baj lesz? Semmi! Ezt nem tudhatom előre, ki kell próbálni. Nekem sem volt más választásom. Az elmúlt másfél év alatt erre sajnos lehetőségem is adódott.

Kiraboltak Vietnámban

Letépték rólam a táskámat az utcán. A rendőrségi feljelentést és a konzuli hitelesítés elintézését követően benyújtottam a biztosítónál a számlát, aki visszautasította a fizetést. Az apró betűs részekre hivatkoztak, miszerint telefon (iphoneomat lopták el), laptop és egyéb értéktárgyak nem tartoznak bele a kárigényhez tartozó listába. A tanulság nekem ebből az volt, hogy nem voltam elég körültekintő, amikor megkötöttem a biztosítást (apró betű apró betűje!). Ellenben, ha ezt elolvastam volna, és lett volna lehetőségem kiegészítő biztosítást kötni ezekre, valószínűleg nem tettem volna meg, hogy a költségeket minimalizáljam.

Dengue lázas lettem Balin

Ázsia sok területén mind a malária, mind a dengue láz gyakran előfordulhat. Bárki elkaphatja, nincs ellenszere, nincs rá oltás. A legjobb amit tehetsz, az, hogy védekezel a szúnyogcsípés ellen. Én egy enyhébb fajtát kaptam el, így nem kellett befeküdnöm a kórházba, de naponta be kellett járnom vérvételre, hogy ellenőrizzék az állapotom, és hogy valamennyire szem előtt legyek. Hat napon keresztül jártam a laborba és konzultációra az orvossal. Minden költségemet megtérítette a biztosító.

Motorbaleset Balin

Bárkivel történhet baleset. Bármikor. A fentebb említett eset kapcsán még az is jól eső érzés volt, hogy a biztosító embere minden nap felhívott a helyi számomon, hogy az állapotomról érdeklődjön.

Érdemes olyan biztosítót választani, aki nem hagy magadra a nehéz helyzetben. Ha például a biztosító azt mondta volna, hogy fizessem ki én magam a kórházi számlát (több, mint 1 millió Ft) és majd utólag rendezzük, akkor nagy bajban lettem volna. Akkor is, ha azt mondta volna, hogy a kórház, ahova szállítottak túl drága, menjek máshova. 

Sosem utazom biztosítás nélkül

Ha előre kalkulálsz a biztosítás árával, akkor tuti nem fogod elkölteni az erre szánt összeget, viszont az utazás során lehet, hogy a pénzed nagy részét már elköltötted, amikor megtörténik a baj, és milyen jó, hogy van aki segít a bajban. Főleg akkor számít ez igazán, ha teljesen magad vagy.

Ami nekem fontos egy utasbiztosításnál

- Legyen 24 órában elérhető ügyfélszolgálatuk, amely külföldről is hívható.

- A biztosítás legyen érvényes baleset, túrázás, törés stb. esetén és tartalmazza a külföldi kórházi, orvosi ellátást és szükség esetén szállítson haza, halál esetén is, ha pedig hosszabb időt kell kórházban tölteni hozzátartozóm is kiutazhasson.

- Malária, dengue láz vagy egyéb szúnyog általi betegség ne legyen kizáró tényező.

- Legyen benne poggyászbiztosítás, főleg az elektronikai kütyükre mint pl. telefon, laptop, fényképező. Ha nincs benne, plusz pénzért legyen lehetőség megkötni, vagy kiegészíteni.

- Ingyenes útlevélpótlás ha ellopják vagy elveszik.

- Ha repjegyet kell törölni, vagy áttetetni betegség vagy sérülés miatt és ennek díja van, azt fizesse a biztosító.

- Lehessen kötni határozatlan időre, de ha mégsem, akkor egy évre akár anélkül, hogy haza kellene utazni közben.

- Ne kerüljön nagyon sokba (a kár kapcsán fizetendő költséghez képest elenyésző a biztosítás díja).

Fotó: Csaba Molnár

Nagy örömömre szolgál, hogy az Uniqa nyitott a magyar világutazókkal szemben és bizalommal lehet hozzájuk fordulni akár egyéni biztosítási igényekkel is.

Az alábbi email címen tudtok kapcsolatba lépni velük, ha világgá mennétek. De akkor is, ha nem :)

vilagutazo (kukac) uniqa-net.hu

A MABISZ oldalán pedig hasznos információt találtok biztosítással kapcsolatos kérdésekben itt (ide teszem majd a linket: http://www.mabisz.hu/hu/utasbiztositas/613-utas-biz-gyik.html).

 

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.