A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Malária lárma

Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez a cikk kizárólag tájékoztató jellegel íródott. Minden esetben keressük fel a háziorvost, vagy a nemzetközi oltóközpontot utazás előtt bővebb felvilágosításért.

Hosszabb, különösen ázsiai vagy afrikai utazáshoz készülődve mindenkiben felmerül az oltások kérdése. Többek között a malária az első olyan betegség, amely tapasztalatom szerint az elsők között felmerül.

Azonban malária ellen nincs védőoltás.

Fotó innen: http://bit.ly/1PRXFDA

Mi az a malária?

A malária az egy szúnyog által terjesztett betegség, elsősorban trópusi területeken gyakori. Amikor a szúnyog megcsíp valakit, parazitákat juttat az ember vérébe. A tünetek nem jelentkeznek azonnal, inkább csak 1-8 hét múlva. A legfőbb tünet a magas láz.

A maláriáról bővebben itt olvashatsz.

Amit tehetünk, az az, hogy óvakodunk szúnyogcsípéstől. A szúnyogcsípés ellen többféle módon védekezhetünk. A leghatékonyabb védekezés a szúnyogriasztó spray és a szúnyogháló, hosszú, testet takaró ruházat és egy megfelelő utasbiztosítás, esetleg gyógyszer. 

Arra figyeljünk, hogy trópusi területeken, különösen esős évszakban van sok szúnyog.

Mianmarban például azokon a területeken, ahol sok a tikfa, legyünk körültekintőek. A tikfa lehullajtott leveleiben megbúvó szúnyoglárvák sok esetben maláriás szúnyogok, ezért ezeken a területeken nem tanácsos éjszakázni.
 

Szúnyogriasztó spray

A trópusi szúnyogok ellen a leghatásosabb spray a DEET hatóanyagtartalmú, abból is legyen legalább 40-50 % a hatóanyagtartalom. Fontos tudni, hogy a DEET méreg. Tehát legyünk vele tisztában, hogy ha ezt kenjük a testünkre, lassan adagolva mérget viszünk fel a bőrünkre. Léteznek különféle természetes hatóanyaggal rendelkező olajok, krémek sprayk is, de ezeket nem használtam, nem tudom mennyire hatásosak.

Íme néhány link:

DEET tartalmú szúnyogriasztó

Bio szúnyogriasztó
 

Szúnyogháló

Maláriás területen nem tanácsos olyan szálláson aludni, ahol nincsen szúnyogháló, csak azért mert olcsó. Azt is érdemes leellenőrizni, hogy a háló lukas e. Ha van rajta 1-2 rés, a szúnyog be tud és be is fog menni rajta.

Ha nincs szúnyogháló, legyen ventillátor vagy légkondi legalább. Talán ez is segíthet távol tartani a vérszívókat.
 

Hosszú ujjú, hosszú szárú, egész testet takaró ruházat. 

Melegebb területeken kényelmetlen lehet, mert beleizzadunk, de erre találták ki a lenge, lenvászon anyagot, amely szuper erre a célra. Sőt. Ha túrázni megyünk kapható úgynevezett szúnyogriasztó anyaggal bevont túranadrág vagy dzseki, amelyre érdemes extra pénzt áldozni. Ez rendszerint könnyed anyagból van a túranadrág funkció mellett a szúnyogirtó hatást is feltüntetik rajta.
Nekem ilyen van.
 

Elektromos szúnyogirtó

Ezzel is érdemes óvatosan bánni, hiszen ez is vegyszert tartalmaz. 

Részletesebb információt itt találtok róla.
 

Szúnyog elleni füstölő

A szúnyogok nem kedvelik a füstölőt, így ezzel távol tarthatjuk őket.
 

Malária tabletta

Többféle malária tabletta létezik, amelyet receptre lehet íratni a háziovossal, vagy a nemzetközi oltóközpontban.

Ha gyógyszerrel szeretnénk védekezni, minden esetben konzultáljunk az orvossal előtte, hiszen ezeknek a gyógyszereknek erős mellékhatásai lehetnek.

Azt tudni kell, hogy egyik gyógyszert sem szabad néhány hétnél tovább szedni, és az utazás előtt pár nappal el kell kezdeni szedni, majd az utazás alatt végig szedni és utazás után még valameddig szintén szedni. De ezt az orvos majd elmondja. 

Az összes gyógyszernek erős mellékhatásai lehetnek és más utazóktól (olyanoktól akik szedték) tudom, hogy ezek jelentkeznek is. Gyomorfájás, hányinger, hangulatváltozások, álmatlanság, fényérzékenység vagy pszichés tünetek, amelyekről tudomásom van. Az áruk is kissé borsos. Érdemes átgondolni, hogy hagyjuk e, hogy a mellékhatások elrontsák a nyaralásunkat. Ha valaki mégis a gyógyszer mellett döntene, mert nagyobb biztonságban érzi magát, ha van nála, talán érdemesebb az utazás helyszínén beszerezni (viszont legyünk óvatosak hol vásároljuk meg, nehogy hamisítványt adjanak el nekünk) és magunknál tartani arra az esetre ha baj lenne, mert azonnal el lehet kezdeni szedni, ha megkaptuk a betegséget. Értesüléseim szerint, olyan emberek, akik szedték a tablettát, ugyanúgy maláriásak lettek. Tőlük tudtam meg, hogy a malária tabletta nem megelőzésre szolgál, inkább a betegség tüneteit csökkenti, ha már megkaptuk a maláriát.

Malária megelőzésére szolgáló gyógyszerek.

Szúnyog által terjesztett betegség még a Dengue láz is. A Dengue lázat terjesztő szúnyog fehéres színű és általában nappal aktív, míg a maláriás szúnyog normál kinézetű és esténként van leginkább jelen. 
 

Malária térkép

Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy az ország, amelyet látogatni szeretnénk fertőzött e. Erre találták ki a malária térképet ami így néz ki. A pirossal jelölt területek a legfertőzöttebbek, a narancssárga kevésbé, a szürke pedig nem jelent veszélyt.

Kép innen: http://bit.ly/1RtAqNM

Mit tegyünk ha maláriát kapunk

Malária a legtöbb esetben csak hetekkel az utazás után derül ki, amikor már otthon vagyunk. Én a Szent László kórházba kerültem malária gyanúval egy Sri Lankai út után, a trópusi ambulanciára kellett mennem.


Ilyenkor vért vesznek és alaposan kikérdezik az embert.

Ha a teszt negatív, és a későbbiekben előfordul ok nélküli magas láz, akkor azonnal, lázasan be kell menni az ügyeletre ahol megismétlik a vérvételt. De ezt is elmondja az orvos.

Minden esetben azonnal forduljunk orvoshoz.

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.