A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Az utazás során felmerülő nehézségek

Utazni jó. Tudom, sokszor mondtam már. De aki hosszú útra indul, tudja, hogy lesznek majd nehézségek, amelyekkel szembe kell néznie.

Vállalja.

Elindul.

Egészen addig, amíg ezek valóban jelentkeznek, nem tudja milyen nehéz valójában.

De megküzd vele. Mert vállalta.

És mert ez is hozzá tartozik.

Korábban már írtam nehézségekről. Nézzünk még egy párat, amelyeket tapasztaltam az elmúlt majd fél év alatt.

A kultúrális sokk az egyik legnagyobb nehézség az állandó vándorlás során, amelyet itt fejtettem ki.

ATM és készpénz

Egyes országokban egyáltalán nincs, vagy csak elvétve található készpénz automata. A nehézséget az okozza, hogy észben kell tartani, hogy mely helyek ezek, vagy időben érdeklődni kell és előre ki kell számolni, hogy kb mennyi pénzt fogsz elkölteni, amit feltétlenül magadhoz kell venned. Továbbá figyelembe kell venni, hogy hiába van olyan bankszámlád, amelyhez ingyenes készpénzfelvét jár az egész világon, sok olyan ATM van, amely extra költséget számol fel, tehát fizetni fogsz. Országon belül lehet olyan is, hogy egyes ATM-ek felszámolnak extra költséget, egyes ATM-ek nem. Ki kell próbálni többet.

Elindulni

Ha pár napot vagy egy hetet töltök ugyanazon a helyen, kezdem megszokni. Tudom hol fogok vacsorázni, tudom mit hol keressek, kezdem megismerni a helyieket. Kezdem otthon érezni magam. Ha eldöntöm, hogy továbbállok, nehéz az elindulás. Csakúgy mint amikor világgámentem. Abban is ez okozta a nehézséget. Nincsenek szintek, a nehézség ugyanaz.

Szegénység

A kolduló gyerekek látványa mindig különösen elszorítja a szívem. Nem ismerem a hátterüket, sok esetben a saját szüleik küldik ki őket az utcára, vagy egyéb szervezet . Pénzt nem adok gyereknek sosem. De gyümölcsöt vagy egyéb ételt ami épp van nálam, igen. Szeretnék segíteni nekik, változtatni a sorsukon. Azonban sokszor muszáj becsukni a szemed és menni tovább.

Átveréseket kezelni

A túristában a helyiek lehetőséget, pénzt látnak, hiszen a "túrista gazdag". Ehhez sajnos hozzá kell szokni. Neked többe kerül egy tuktuk vagy egy tricycle, drágább lesz a belépőd, vagy olyanért is fizetsz, amiért nem kellene, mert nem ismered a helyi körülményeket. Ezeket néha nehéz kezelni és kikerülni. 

Nem tartozni sehova

Egyedül utazni remek dolog. Ha egyedül akarsz lenni, egyedül lehetsz, ha nem, akkor mindig akad társaságod. Egyedül hozol döntéseket, azt csinálod amihez kedved van. Rengeteg új barátod lesz, esetenként helyiek is befogadnak. Ideig óráig. Mert aztán tovább állsz. Ezért még ha pár napig tartoztál is valakihez, ez nem tart örökké.

De egy darabot ott hagysz magadból ezeknek az embereknek a szívében így igazából nem tartozol sehova, de mégis minegyikőjükhöz tartozol egy kicsit...

 

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.