A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Tanácsok hátizsákos utazáshoz

1. Utazz könnyen

Minél kevesebb holmid van annál kevesebbet kell magaddal állandóan cipelned, nem kell fizetned feladandó poggyászért a repülőn és nem kell aggódnod azon, hogy milyen ruhát vegyél fel. Szerintem a világgá menéshez 40 liternél nagyobb hátizsák nem is szükséges. Abba pont beleférnek a legszükségesebb dolgok. Egy napi hátizsákkal kiegészítve, amiben az értékeket tartod.
Úgy, mintha vészhelyzet lenne és csak a legszükségesebbeket vihetnéd magaddal.

2. Pénz

A pénzen ne stresszelj. Hosszú távon kiegyenlítődik. Ha valahol megspóroltál pénzt (szálláson, étkezésen, utazáson, vagy jól alkudtál) máshol úgyis el fogod költeni nem számított kiadásokra. Próbálj meg egy napi elkölthető keretet meghatározni magadnak és ahhoz tartani magad. Nem baj, ha valamely napon többet költesz, másik napon majd kevesebbet fogsz.
Úgy, hogy a végén kiegyenlítődik majd.

3. Törődj bele, hogy át fognak verni

Akkor is ha óvatos vagy. Egyszer biztosan megtörténik. Különösen Ázsiában. Ezeket fogd fel leckéknek, ha szerencséd van, nem lesz sok a tanulópénz. Amit tehetsz, hogy minden egyes alkalommal, amikor az utcán, tengerparton, bárhol adnak el neked valamilyen szolgáltatást, például egy hajótúrát és fizetsz érte, a papírra leiratod, hogy mit tartalmaz az adott szolgáltatás díja. Helyi ismerősöktől vagy hostel alkalmazottaktól tudsz érdeklődni az éttermi és taxi árakról. Ha nincs ilyened és még nem indultál el, érdemes facebook csoportokba regisztrálni, ahol más utazóktól tudsz informálódni.

4. Tanulj meg elengedni

El fogsz hagyni dolgokat útközben vagy eltörnek, tönkre mennek. Ezek csak tárgyak, bármikor lehet pótolni őket. Ehhez tartozik még az állandó elválás is azoktól az emberektől, akiket az utazás során megkedveltél. Sok embertől fogsz elbúcsúzni nap mint nap.
De legbelül mindig abban reménykedsz, hogy újra találkoztok majd.

5. Győzd le a félelmeid a kaland érdekében

Merj kilépni a komfort zónádból hogy felfedezhesd, hogy mire vagy képes valójában. Feszegesd a határaidat és tapasztald meg, hogy mennyire jó élni.

Úgy, mintha minden nap az utolsó lenne.

Ne félj kipróbálni új ízeket, felfedezni ismeretlen tájakat, valami olyan dolgot tenni, amit még soha. Inkább legyints és tudd azt mondani, hogy ez nem nekem való, mint egész életedben azon bosszankodni, hogy mi lett volna ha… 

6. Legyen kulacsod

Rengeteget tudsz spórolni a vizen, ha van egy vizes palackod. Bizonyos ázsiai országokban (pl. Fülöp-szigetek) az utcán vannak vizes ballonok, ahonnan fillérekért fel tudod tölteni a palackodat, rengeteget spórolva ezzel. Esetenként hivatalos épületekben, pl. bankban is van vizes ballon, ahonnan szintén fel lehet tölteni. Sok esetben a reptéren is ingyen fel tudod tölteni miután már átmentél az ellenőrzésen és víz nélkül maradtál. Kulacs és élelmesség. Ráadásul a környezetnek is jót teszel vele ha kíméled a műanyag palackoktól.

7. Biztonsági mentés

Ha a telefonodban tárolsz fontos információkat, fotókat, telefnszámokat, ne felejtsd el gyakran biztonsági másolatot készíteni az adatokról. Ha elveszítenéd vagy ellopják, vissza tudod menteni az adatokat az új készülékbe. Érdemes ezt 3-4 naponta megcsinálni.

Ezen kívül a fontos telefonszámokat, címeket, egyéb adatokat írd fel egy noteszba is, hogy inkább két helyen legyen meg. 

8. Útikönyv

A legtutibb helyeket nem a Lonely Planetből fogod megtudni, de tájékozódásnak jó ha van valamiféle útikönyv, amihez szükség esetén lehet nyúlni. Pl. nem foglalták szállást adott helyen, késik a busz és éjjel érsz oda. Ahelyett, hogy neki állnál szállást vadászni a sötét és kietlen utcákon, ki tudod nyitni az útikönyvet és egy éjszakára jó lesz alapon oda tudod vitetni magad az éjszaka kellős közepén.

9. Légy nyitott

Ha nyitott szemmel és nyitott szívvel jársz, észre fogod venni azokat a lehetőségeket és meg fogod találni azokat az embereket, akik az utadat segítik. Légy türelemmel és jó szívvel az emberek felé, és ne feledd, te jöttél az ő országukba, ők pedig szívesen fogadtak téged.

10. Nincs második alkalom

Nem lesz második alkalom ugyanazt a fotót elkészíteni, ugyanazt a naplementét megnézni, ugyanahhoz az emberhez odamenni, ugyanannál az utcai árusnál ételt venni, vagy elmenni egy kirándulásra a hostelből kedves emberekkel. Legalábbis az esetek túlnyomó részében ezt tapasztaltam. Biztos veled is előfordult már, hogy fotót szerettél volna készíteni, de nem volt kedved elővenni a fényképezőgépet, inkább azt mondtad: “Majd visszafelé”. Persze másik úton mentél vissza. Vagy megtetszett valami a bazárban, de nem vetted meg, “majd holnap” alapon, amikor nem volt már ott az árus.

Ragadj meg minden egyes alkalmat, amikor csak késztetést érzel rá, hogy meg kellene tenned.
Úgy, mintha nem lenne második alkalom.

 

 

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.