A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Vendégposzt: Portugália

Zsófi, a hobbimazutazas.hu szerkesztője Portugáliáról küldött nekem egy összefoglaló írást. Olvassátok szeretettel!

Portugália valahogy annyira vonzott mostanában. Nem tudom miért, talán azért, mert még semmit nem hallottam előtte erről az országról, vagy azért mert a kontinentális Európa legnyugatibb országa, ezáltal viszonylag messze van már tőlünk. Az viszont biztos, hogy a déli országokat, ahol meleg van, azokat nagyon kedvelem, tehát nagyon nem lehet félrelőni egy ilyen hellyel sem.

Mivel közvetlen fapados járat nem volt még idén nyáron Portugáliába, ezért egy kicsit kutakodtam, hogy tudnék átszállással eljutni, de a köztes megálló is akkor már valami olyan hely legyen, ahol van tengerpart, pálmafák és meleg. Végül kialakult az útiterv, először is busszal lementem Nizzába Budapestről, majd pár nap után átvonatoztam Marseille-be, majd szintén pár nap nézelődés után tovább mentem repülővel Portóba. Az összesen 2,5 hetes út pedig Malagában zárult, ahonnan szintén repülővel érkeztem haza. Ha érdekel, hogy hogyan találtam rá ezekre a lehetőségekre, akkor nézd meg az erről szóló írásomat itt.

Mivel ezen bejegyzés keretei között Portugáliára összpontosítok, ezért az út elejét és végét most kihagyom, de ha azok is érdekelnek, akkor látogass el az oldalamra.

8 napot töltöttem összesen az országban, ami útközben kiderült, hogy édes kevés. Portugália kicsi ország, viszont teles tele van látnivalókkal, úgyhogy aki igazán meg szeretné ismerni a kultúrát és sok szép helyre eljutni, az legalább 2 hetet szánjon rá.

A portugál emberek nagyon kedvesek és meglepően jól beszélnek angolul, aminek az az oka, hogy nem szinkronizálják a külföldi műsorokat a TV-ben. 

Porto

Portóban 1 napom volt csak a városnézésre, viszont ez épp elég volt arra, hogy Barcelona után kinevezzem a 2. kedvenc városomnak. Annyira gyönyörűek az épületek, de nem csak a nevezetességek, hanem a legutolsó kis lakóház is. Minden házat, épületet, templomot színes, de többnyire kék csempékkel burkolnak be, ami hihetetlen hangulatossá varázsolja a várost. Az árak is nagyon kedvezőek, egy hostelben napi 12-15 euróért már meg tudunk szállni és az élelmiszerek árai sem magasak. Szerintem Portót semmiképpen ne hagyja ki, aki Portugáliába látogat. Portó környékén még sok érdekes kis város és természeti szépségek is felkereshetőek, ezért érdemes pár napot maradni.

Coimbra

Coimbrában található Európa egyik legrégebbi, illetve Portugália legrégebbi egyeteme. Az egyetem épülete, könyvtára, díszterme nagyon gyönyörű és a városban is érdemes egy sétát tenni. Habár Coimbra nem közvetlenül a parton fekszik, viszont a szörf szerelmeseinek érdemes a Portó és Lisszabon közötti óceánpartot kihasználni, hiszen erre fele nagy szörfparadicsomok is vannak. 

Lisszabon

Lisszabon nekem nem tetszett annyira, mint Portó. Szép város, a felől semmi kétség, viszont elég koszos, büdös, szemetes. Nagyon sok a hajléktalan is, akik sajnos az utcán pisilnek, ezért nagyon sok helyen húgyszagot lehetett érezni. Lehet, hogy ezt még a nyár melege és az eső hiánya fokozta, de ha Lisszabonra gondolok, ez az első, ami az eszembe jut. Nekem Belém tetszett a legjobban, ahol a Szent Jeromos-kolostor, a Belém torony, a felfedezők emlékműve és sok-sok múzeum és zöldterület helyezkedik el. Lisszabontól nem messze van Sintra, aki a kastélyokat és kerteket kedveli, annak biztos, hogy tetszeni fog, csak a belépőket kicsit drágállta. Sintrától pedig fél óra buszozással érhető el a kontinentális Európa legnyugatibb pontja, a Cabo da Roca.

Algarve

Algarve Portugália legdélibb tartománya, ahol elvileg a világ legszebb strandjait lehet megnézni. Szeptemberben is még 40 fokok repkedtek, az élet lassú, nyugis, az árak szintén kedvezőek. Nem csak tengerparton való fetrengést lehet itt csinálni, hanem túrázni, kirándulni is a part mentén. A tömegközlekedés a városok között viszonylag jó, de északabbra, a part mentén, ahol nincsenek települések egyáltalán nem közlekednek buszok, ezért az eldugott, vadregényes partszakaszokat érdemes egy bérelt autóval felkeresni. De akinek erre nincs pénze az se fog csalódni, hiszen a könnyen megközelíthető helyek is csodálatosak. 

Tehát összességében Portugália csodálatos, lenyűgöző, gyönyörű és még sorolhatnám a jelzőket. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, nem sokára pedig közvetlen fapados járat is közlekedik Budapestről, úgyhogy még könnyebben elérhető célpont lesz. És akkor még ott van Madeira és az Azori szigetek is, amikről csak jókat olvastam. Portugália, még visszamegyek és jobban felfedezlek ☺

www.hobbimazutazas.hu 

Sagres

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.