A sárga ruhás lány

"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

Kultúrsokk

A kultúrsokk fogalma sokunk számára rémísztő. Aki még nem esett át rajta, az nem tudja mennyire megviselheti az embert. Lényegében azt jelenti, hogy egyik országból vándorolva más hatások érnek: mások a szokások, az emberek, az ételek, és még nagyon sok minden. Elmondom én hogy látom ezt.

Emberek

Országonként mások az emberek, és a viselkedésük is maguk között vagy a túristák felé. Lehet hogy egy országban csak mosolygós emberekkel találkozol, egy másikban meg mindenki át akar verni, vagy csak egy sétáló ATM-et látnak benned. Előre nem lehet kiszámítani, hogy hol, mi vár.

Pénz

Már épp megszoktad, hogy mennyi az átváltás, hogy minek mennyi az értéke helyi valutában számítva, mikor kezdheted elölről az egészet egy teljesen új helyen. 

Időbe telik, amíg megtalálod, hogy hol olcsó enni, vagy hol szállj meg. És általában kiderül, hogy mindig van olcsóbb, mint amennyit kezdetben fizettél.

Közlekedés

Az egy dolog, hogy Ázsiában káosz a közlekedés, de a járművek, vagyis a tömegközlekedésre szolgáló eszközök is mások lehetnek, vagy lehet, hogy nem is léteznek. Egy csendesebb ország után kifejezetten zavaró lehet ha olyan helyre mész, ahol megannyi motorbicikli vagy dudáló autó rontja meg a nyugalmad, vagy adott esetben csak hajóval tudsz közlekedni heti kétszer például.

Technika

Egyes országokban fejlett a technika, például okostelefonokat látunk mindenkinél a metrón, a másik országban még metró sincsen és a jó öreg Nokia telefonokat használják. Wifi nagyvárosok kivételével nincsen, ott is elég rosszul működik, vagy jó előre kell kalkulálni a költségvetést, mert sok helyen nincs ATM. A kártyás fizetésről pedig még hírből sem hallottak. 

Ételek

Sok ország gasztronómiai paradicsom, másokban pedig napokon keresztül ugyanazt eszed, mert mondjuk vegetáriánus vagy, ők meg nem, és nincsenek is felkészülve. Valahol oké az utcán enni, máshol inkább kerülendő. Gyakran a gyomornak is idő kell még átáll az új helyre, főleg, ha az ország ételei csípősek, még a nem csípősnek titulált ételek is.

Szokások

Akár etikettről, akár utcai viselkedésről van szó, vagy öltözködésről, orszégonként más és más szokások, szabályok vannak. Ehhez is idő kell, míg egyiket megszokod a másik után.

Időjárás

Melegből hidegbe, hidegből melegbe. Fel kell készülni megfelelő ruhával. Ide sorolom azokat a nagyvárosokat is ahol valamilyen oknál fogva azt gondolják, hogy hullaház hőmérsékletet kell csinálni a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön. Hiába izzadsz az utcán, ha egy kávézóba betérve halálra fagysz.

Higiénia

Más a wc, iható vagy nem iható csapvíz, kosz az utcán, éttermekben, buszon.

 

Hogyan lehet csökkenteni a kultúrsokkot? Szerintem nem lehet. Szerintem lehetetlen felkészülni arra, ami vár ránk egy ismeretlen országban. Egyetlen megoldást találtam ami nekem bevált: átvészelni. Az első pár napban pihenni, megfigyelni, átadni magunkat az újnak, szépen lassan, nem megerőltetve a napot mindenféle programmal. 3-4 nap után jobb lesz. Azokat a dolgokat kell ilyenkor tenni, amelyek boldoggá tesznek. Ha ennél egy jó mekit, akkor azt. Ha inni egy jó kávét, akkor azt. Ha egész nap aludniál a parkban, akkor azt. A városnézés megvár.

E sorok írója épp kultúrsokk alatt áll, miközben ezeket a sorokat gépeli...

 

logo_kicsi.jpg

A sárga ruhás lány

Világutazó blog, nemcsak világutazóknak, nemcsak utazásról. Rita vagyok, és életvitelszerűen utazom. Ezen az oldalon érdekességeket találsz a világból, emberekről, szokásokról, furcsaságokról, gasztronómiáról. Mindenről. Bármiről.

Épp itt vagyok: 

RENDELD MEG A KÖNYVEM!

harmincz_rita_bali_copy.jpg

Kövess a Facebookon is

Küldök neked képeslapot!

img_5254.png

A sárga ruhás lány utazását az 
uniqa_logo.jpg 
biztosítja.