17+1 dolog Dubajról

17+1 dolog Dubajról

Dubajban már többször jártam, konkrétan háromszor. Igaz, hogy ezek mind átutazások voltak, hiszen fapadossal mentem és repültem is tovább nem sokkal később, de annyi időm volt, hogy pár napra szétnézzek és leírjam az észrevételeimet vagy inkább érdekességeket, amelyeket megtudtam az ottlétem alatt. Dubaj a luxus és a csillogás képviselője. A legek városa. Manapság nagyon olcsón el lehet jutni a fapados járatoknak köszönhetően és viszonylag olcsón meg is lehet szállni alacsony kategóriás szállodákban. Ennek ellenére nem egy backpacker célpont, hiszen nem olcsó. De kis élelmességgel, couchsurfinggel és tömegközlekedést használva az is eljuthat ide, akinek minimális a költségvetése.

1. Reptér

Dubajban két reptér van. Az egyik a Dubai International (DXB) a másik pedig az Al Maktoum International (DWC). A Wizzair járatai ez utóbbira érkeznek, ami elég messze van a várostól. Ahogy kiérünk a terminálból balra tartva tudunk vásárolni NOL kártyát, ami a helyi tömegközlekedésre használható. Csak dirhammal lehet fizetni, viszont szinte közvetlenül mellette van egy pénzváltó. A reptérről megy busz óránként a városba, ami elvisz a metróig. Ha Emirates járattal repülsz tovább, akkor át kell menned a másik reptérre, ami kb másfél órát vesz igénybe, ha rögtön jön a busz. A DXB reptér metróval megközelíthető, így ha 2 különböző fapados jegyet vettél pédául, ami a 2 különböző reptérről indul, kb 1000 Ft-ból és 2 óra alatt megúszod a közlekedést egyik reptérről a másikra. A DXB reptéren rengeteg alvásra kialakított rész található, és itt sosem áll meg az élet. Az Emirates járatai innen indulnak és 24 órával a járat indulás előtt be lehet csekkolni, tehát, ha nem szeretnél szállásért fizetni, a reptéren aludni könnyű. A boltokban, kávézókban, éttermekben órákon keresztül el lehet bolyongani.

A DWC reptéren található mekiben kapható vegetáriánus burger menü.

2. Légkondi

A dubaji meleget nem lehet sokáig élvezni ha közlekedsz vagy betérsz épületekbe, ugyanis mindenhol jégkamra hőmérsékletű hideg van a légkonditól. A városi buszon, a metrón, éttermekben, mindenhol.

3. Vasárnap

Muszlim ország lévén Dubajban a péntek és a szombat a hétvége, tehát a vasárnap a hét első munkanapja. 

4. Lóverseny

MInden évben itt rendezik meg a Dubai World Cup eseményt, ami a világ egyik legnagyobb lóverseny rendezvénye, a világ leggazdagabb lovainak versenye. Amikor ott voltam, minden reggel 4 órakor lóverseny gyakorlatot tartottak a szállásom közelében.

5. Építkezések mindenhol

Dubajban az egyik legidegesítőbb dolog az, hogy minden sarkon újabb és újabb épületeket építenek. Ezeken az építkezéseken bevándorlók dolgoznak általában Indiából, Sri Lankáról vagy a Fülöp szigetekről nagyon kevés pénzért, amit általában haza is küldenek a családjuknak. Van egy olyan szabály, hogy ha nyáron eléri az 50 fokot a kinti hőmérséklet, az építők nem dolgozhatnak. Nyáron melegebb is van mint 50 fok, de a hőmérők érdekes módon maximum 48 fokot mutatnak és a munkások természetesen dolgoznak. Mivel Dubaj nyerte meg a 2020-as EXPO kiállítás megrendezését, az építkezések száma még nagyobb ütemben nő.

6. Mák 

Illegális Dubajban.

7. Rendszám 

A rendszámnak presztízs jelentősége van Dubajbaj. Az 5 számból álló rendszám az általános, majd minél kevesebb számból áll, annál fontosabb személy tulajdonában áll az autó. Az a rendszám, amely csak egyetlen számból áll, 14 millió amerikai dollárba kerül.

8. Nincs járda

Nagyon sok helyen a belvárosban nincs járda és szinte lehetetlen feladat átkelni az úttesten. Ez sokszor azért idegesítő, mert a már fentebb említett építkezések sorozata, és a száraz forróság nagyon megviseli az embert, ha folyton azt kell keresnie, hogy hol tud átkelni az úttesten. Szinte mindenki autóval közlekedik. A taxi nagyon olcsó és a helyi buszok is jól közlekednek, válasszuk inkább ezt közlekedésre, mint a sétát.

9. Nincs lakcím

Dubajban nincsenek lakcímek, az épületek neveiről és a környék elnevezéséről azonosítják be, hogy ki hol lakik.

10. Vásárlás

Minden, értsd MINDEN megtalálható. A világ szinte összes márkája közül válogathatunk a Louis Vuittontól a H&M-ig pénztárcánknak megfelelően. Az erre kialakított bevásárlóközpontok közül számtalan a rendelkezésünkre áll.

Tevetej szappan

Ha boltban vásárolunk élelmiszert, az kb az otthoni áraknak megfelelő, kicsit talán drágább itt ott. Én bevásárlóközpontban ebédeltem gyorséttermekben, ott egy menü ára 1500-2000 Ft, de elég kicsi adag volt.

Souq, azaz piac található az óvárosban ahol többek között aranyat, textilt, fűszereket lehet kapni.

Alkoholt nem lehet kapni. Ezalól kivételt képeznek egyes éttermek, hotelek, akik engedéllyel rendelkeznek. 

11. Metró

A közlekedés olcsó Dubajban. A NOL kártya használható a metrón is és a buszokon is. Távolság alapú a számlázás, tehát a kártyát befelé és kifelé menet is csippantani kell. Viszont. Maximum 14 dirhamot von le naponta, akkor is ha a távolság alapján többet megyünk. Ez kb 1000 Ft per nap.

A dubaji metró teljesen automata, vezető nélküli metró. Két metróvonal van, a zöld és a piros. A zöld színű a világ leghosszabb, automatizált vasúti rendszere. Van külön metrókocsi csak nőknek és gyerekeknek. Továbbá a metró elejében Gold class osztályon lehet utazni drágább jeggyel, ahol kényelmesebb székek vannak bőrből, és nagyobb a hely is, és a kilátást is lehet élvezni a vezető nélküli kocsiból. Amit nem értettem igazán az az, hogy ha a metró a végállomáshoz ér és az ellenkező irányba megy vissza, akkor ez a kocsi a szerelvény végébe kerül. Tehát a kilátást a normál osztályon utazók is ugyanúgy élvezhetik. A metrón tilos enni, inni, és rágózni. Valóban büntetnek érte.

12. Dubai Mall

A világ legnagyobb szórakoztató és bevásárlóközpontja az alapterületét tekintve. Jelenleg építés alatt áll a Mall of the World nevű bevásárlóközpont, aminek a teljes területét 4.5 négyzetkilométerre tervezik, ami a világ legnagyobb légkondicionált városa lesz, ha elkészül.

13. Burj Khalifa

A maga 828 méterével jelenleg a világ legmagasabb épülete. A 124. emeletig lehet felmenni a normál jeggyel, ami kb az épület felénél található.

Aki hajlandó extra pénzt fizetni, az felmehet a 148. emeletre fél órára. Felette magán apartmanok találhatóak. A belépő kb 9000 forintnak megfelelő dirham, naplemente óráiban drágább, és célszerű pár nappal előre lefoglalni a jegyet, mert előfordulhat, hogy ha aznap mész oda nem jutsz fel, akkora a sor.

14. Burj Al-Arab

A legmagasabb szálloda a világon, 321 méter magas. Helikopter leszállópályával is rendelkezik. A világ első hétcsillagos szállodája, a legolcsóbb szoba 1000 dollár körül van. A Muntaha étterem a szálloda része, amely 200 méter magasságban van a tenger felett és a világ leggyorsabb liftjével lehet megközelíteni. 
Forrás: http://bit.ly/1CvBKKu

15. Dubai szökőkút

A világ legmagasabb táncoló szökőkútja, 275 méter hosszú.

Változatos arab és világzenével, 150 méter magasra fellövő vízzel fél óránkénti zenével szórakoztatja az ide látogatókat. A Burj Khalifa tavon található, ezért aki szívesen áldoz erre pénzt, az hajóról élvezheti az előadást.

16. Jebel Ali

Dubaj kikötője, a világ legnagyobb mesterséges kikötője. A várostól kb 35 km-re található. 1985-ben szabad-kereskedelmi zónát hoztak létre, vagyis az itt működő cégek kiváltságokat élveznek: nem fizetnek vámot, tizenöt évig mentesek társasági adó fizetése alól, nem fizetnek személyi jövedelemadót.
Forrás: http://bit.ly/19Bn55r

17. Óváros

A Dubaj óvárosában található kis csónakokkal érdemes átkelni egyik partról a másikra (kb. 70 ft) és felfedezni, elveszni a bazárokban. Itt található a Dubai Museum is az egyetlen történeti múzeum is, amely Dubaj történelmét mutatja be.

+1 Tipp

A Pálma szigetet a Marina Bay-en található Dubai Marriott Harbour Hotel Observatory részéből le tudod fotózni üvegen keresztül, ha ott fogyasztasz egy kávét például. A Pálma sziget a Burj Khalifáról nem látszik. Az Observatory desk délben nyit. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

s

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labo.

A kosár üres.