"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

A sárga ruhás lány

Bali kishúga: Nusa Penida

2017. június 19. - A sárga ruhás lány

Bali kevésbé ismert kishúga, Nusa Penida, méltánytalanul kevés figyelmet kap az Istenek szigetére látogató turistáktól. Nem bánom ezt, hiszen a sziget emiatt tudta megőrizni mai napig tartó eredetiségét. Járatlan, motorbiciklit nem kímélő utak, lélegzetelállító tájak, ahol órákig lehetsz egyedül, mert nem jár arra senki, erőt próbáló emelkedők megmászása, érdeklődő, mosolygós helyiek, hínártermesztők, ikatkészítő asszonyok és az érintetlen vízalatti világ. Ez mind Nusa Penida, vagyis néhány helyi szerint az a világ, amilyen Bali volt egy emberöltővel ezelőtt.

0617-120214-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Közlekedés a szigeten
A sziget látnivalóinak elhelyezkedése csalóka. A térkép alapján elsőre úgy tűnik, hogy az egy pontba csoportosuló helyek rövid idő alatt bejárhatóak, hiszen távolságra közel vannak egymáshoz. Hamar kiderül azonban, hogy erről szó sincsen. A sziget közepén futó “fő út” mondható a legjobb állapotú aszfalt útnak. Ezt úgy kell elképzelni, hogy itt csak néhány, kisebb kátyú található az úton, amelyet menet közben ki lehet kerülni és egy-egy nagyobb gödör, ahol teljesen le is kell lassítani, így mondjuk egy átlagos 30 km per órás tempóval lehet haladni rajta.

A partmenti látnivalókhoz minden esetben vissza kell térni a főútra és onnan kisebb, a gyerekkoromra emlékeztető (amikor kijártunk a földekre málnát szedni), kátyús, köves, szinte közlekedhetetlen úton haladni tovább. Aki nem gyakorlott motorvezető, annak egyáltalán nem ajánlom, hogy itt kezdje el a tanulást. Drágább, de biztosabb megoldás bérelni egy helyi vezetőt, sofőrt, vagy csatlakozni egy csoporthoz és autóval eljutni a látnivalókhoz.

0617-121711-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Amikor azonban én két kézzel erősen kapaszkodok a motoron miközben azért drukkolok, hogy élve érjünk a célpontunkhoz, velem szemben pedig egy tíz év körüli kisfiú ugyanezen a rossz állapotban levő úton egy kézzel motorozik, mert a másikban egy madárkalitkát tart, akkor kicsit elszégyellem magam amiért az útviszonyokra panaszkodom.

Étkezés
Az étkezés hagy némi kívánni valót maga után. Az itt eltöltött napjaink alatt aligha ettünk jót. Az egyik étterem tulajdonos bevallása szerint, még “tanulják a turizmust”.

fullsizerender_4_2.jpg

Próbálkozásaink alkalmával kaptunk gombás pizzát két apró szeletke gombával elrejtve a tetején, pestos tésztát pesto helyett padlizsánnal és paradicsommal, friss “dinnyés vizet”, azaz dinnye juice cukor, tej és jég nélkül kérve, és nyers banános palacsintát reggelire. Pár nap után inkább olyan ételeket próbáltunk kérni, amelyet sejtésünk szerint nem lehet elrontani, még akkor is, ha hosszú hónapok után nem vágyunk napi szinten az indonéz konyha ínyencségeire. Ilyenkor az történik, hogy a rizs mellé saláta címszóval egy szelet paradicsomot és három szelet uborkát (ez már extraként kérve) kapunk. Ekkor felmerül bennem a kérdés, hogy mit csinálnak a zöldség többi részével? Miért nem kaphatunk csak egy picivel többet.

Szállás
A szállások nagy része koncentráltan a sziget északi részén található. A déli részen levő látnivalókhoz innen lehet napi szinten motorozni, ami nem nagy távolság. Arra kell figyelni, hogy az ember tele tankkal induljon el, mert a járatlan hegyi utakon hamarabb kifogyhat az üzemanyag, és előfordulhat, hogy egy sűrűn köves emelkedőn kell felfelé tolni a járművet hosszú kilométereken keresztül. Nusa Penidán csak Premium üzemanyag kapható, ami a három féle üzemanyag közül a legolcsóbb és legrosszabb minőségű az országban.

Hogyan lehet idejutni Baliról?
A legolcsóbb megoldás a napi egyszer, általában délelőtt 11-kor induló komp, Padang Bai kikötőjéből. Ennek időtartama cirka egy óra és motort is lehet rajta szállítani, ára 31 000 IDR (kb. 620 Ft) személyenként egy irányba. Ezen kívül dupla ennyiért napi több alkalommal indulnak kisebb hajók Kusamba kikötőjéből (Padang Baitól 7 km).

És hogy mit tartogat ez a sziget az ide látogató kalandvágyóknak?

Néptelen tengerpartokat, amelyek megközelítéséhez sok száz lépcsőfokon lehet lejutni és útközben célszerű észben tartani, hogy később ezeken fel is kell majd jönni. Olykor a sziklafalra érthetetlen módon megépített létrákon vezet az út lefelé, így a tériszonyos utazó komfortzónája alaposan próbára van téve. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon ki és miért építette ezt ide?

0616-081440-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Sziklákkal körbevett “természetes medencéket”, ahol rajtad kívül a madár sem jár, így annyi időt tölthetsz itt csendes magányodban, amennyit csak akarsz.

0618-081441-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Autós templomot, majmokkal, gyönyörű naplementével a háttérben.

0617-115845-dave-2-hdr.jpgFotó: Csorba Dávid

Meredek sziklafalakat, melyek tetejéről lepillantva láthatod a méteres hullámokat a falhoz csapódni.

fullsizerender_3_1.jpg

Zöldellő domboldalakat, amíg csak a szem ellát.

0617-045734-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Hínártermesztő helyieket.

fullsizerender_2_1.jpg

Fényszennyezéstől mentes, csillagos égboltot.

0615-172243-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Nusa Penidáról és egyéb érdekes, kevésbé látogatott helyekről is olvashatsz a hamarosan megjelenő Baliról szóló könyvünkben.

El ne temessetek ezek nélkül!

A Sulawesi szigetén élő torajai népeknél a nagyszabású temetési rituálénak fontos szerepe van, hiszen enélkül a lélek nem léphet be a Paradicsomba. Erről itt számoltam be korábban. Most nézzük meg közelebbről, hogy pontosan milyen kellékei vannak egy ilyen temetésnek és számszerűsítsük is ezeket.

Tau tau
Jackfruit fából készült szobor. Szerintem ijesztő. Arcuk a megholt személyéhez hasonul, ugyanis annak fotója alapján készíti el a fafaragó, aki nagy valószínűséggel sosem tanulta iskolában ezt a szakmát, inkább természetes tehetséggel van megáldva. Egy nagyobbacska méretű szobor, mint ez itt a képen, cirka egy hónapig készül és 20 millió rúpiába kerül (kb. 430 000 Ft). A kezük mindig felfelé áll, amely az adok-kapok szimbóluma. Ebben az esetben az adok-kapok az Isten által adott, majd visszavett életet jelenti.

img_3002.jpg

Tovább

Bali legnagyobb átverése: a trunyani temető

Az interneten olvasgatva, már két évvel ezelőtt felkeltette az érdeklődésemet egy különleges temető Balin, amely a Batur tó partján fekszik. Röviden a sztori annyi, hogy a temető közelében élő, magukat Bali Aga őslakosoknak valló nép, megtartva sok száz évvel ezelőtti hagyományait, a halottaikat nem égetik el és nem ássák a földbe sem, hanem mindenféle személyes tárgyaikkal a közeli “temetőbe” helyezik őket, ahol a szabad ég alatt lassacskán mumifikálódik a test, anélkül, hogy szagot árasztana, ugyanis az itt élő fa gyökerei a történet szerint magukba szívják és semlegesítik a halál szagát.

8.jpg

Tovább

Bali, ahogy még nem láttam

Még nincs egy hete sem, hogy útnak indultunk Bali kevésbé ismert és lakott szegleteibe motoron, sátorral, mindössze egy kis hátizsáknyi holmival ketten. Gyorsan telnek a napok és olyan helyekre jutunk el, amiről nem is gondoltam volna, hogy ezen a szigeten léteznek. Megmutatok néhány sort a naplómból, hogy átadhassam ennek az utazásnak a hangulatát.

0509-180316-dave.jpg

Tovább

Tengeri cigányok, medúzák, kókuszrák - érdekességek a Togean-szigetekről

Az örökkévalóságig tűnő utazás után végre Malenge szigetére értünk. Itt, a Togeanon nincs internet, nincsenek boltok, a közlekedés csak helyiekkel egyeztetett hajókon lehetséges, ahol hiába hajolok le, még én is beverem a fejem, szinte csak guggolva tudok eljutni a hátsó végéből az elejébe. A szigeteken azt eszel amit kapsz, vagy a helyiek be tudtak épp szerezni (csak úgy mint Raja Ampaton). A szállásárakat is napi három étkezéssel együtt kínálják.

Rantepaoból indulva bizony gyakorlott utazóknak is kemény kihívás a hosszas zötykölődés, tizensok órás busz,- és hajóutak. Aki mégis vállalkozik erre, az előtt kitárul a csoda, a civilizációtól távol, egy igazi földi paradicsomban találja magát hirtelen. Én azonnal beleszerettem... 

...a táj és a tenger szépsége miatt...

img_3526.jpg

Tovább

Kedvenc tengerpartjaim Indonéziában

Indonézia kétségkívül a világ egyik legszebb országa, tele szebbnél szebb naplementékkel, tengerpartokkal, vulkánokkal, állatokkal, emberekkel, természeti csodákkal... Ebből most bemutatom nektek a kedvenc tengerpartjaimat, a teljesség igénye nélkül. Fogadjátok szeretettel!

Pantai Pasir Panjang, Kei-szigetek, Maluku
Itt található a legfinomabb szemű fehér homok.

kei6.jpg

Tovább

Sulawesi csodája: A Togean-szigetek képekben

[...] Hallgatom a motor hangját. Hangos, de mégis andalító. A hajóval együtt én is ringatózom a hullámok tetején, miközben a hajó karfájára erősített nylonvászon tető választ el a nap sugaraitól, hogy ne süsse közvetlenül a vállam. A tenger tükörsima tetején a nap fénye meg-megcsillan. [...]

img_3521.jpg

Tovább

Kalandos utazás a Togean-szigetekre

Fehér homokot és vakítóan kék színeket képzelek magam elé. Érzem, ahogy a meleg szél fújja a hajamat és a kendőt is a vállamon. Jól esik. Becsukom a szemem és a szél erejével küzdök, hogy nehogy felkapja a textildarabot, amely erőteljesen kapaszkodik a kezembe, hogy ne fújja el. Azt fantáziálom, hogy repülök, szállok én is a tenger felett, mint azok az apró madarak, akik kisebb csapatokban összeverődve olykor leszállnak a vízre megpihenni, majd kisvártatva tovább szállnak. Hirtelen megpillantom a delfineket. Nézem, ahogy pihennek a vízben, majd játszanak egy kicsit. Megdobban a szívem, amikor a közelükbe érve elhaladok mellettük és melegséget érzek legbelül. Ismét csodálatos helyen vagyok. Észre sem veszem, hogy a képzeletem maga a valóság, annyira belemélyedek a környezetembe.

sarong1.jpg

Tovább

Amikor a Sziget csendbe borul...

Olyan mintha egy távoli resortban lennék. Csak a madarak hangját hallom, a szellő zúgását. Nincsenek autó vagy motorhangok. Nincsenek kiabáló emberek. Nincsenek taxisok, akik a turistákra vadásznak.
Nincsen semmi.
Csak a Csend.

nyepi_kislany.jpgKép innen: bit.ly/2o0nCJ3

Nyepi van. A balinéz hinduk legnagyobb ünnepe, a Saka naptár szerinti újév első napja. Időutazunk, hiszen itt még csak 1939-et írunk.

Tovább

Keleti kényelem: tejben, vajban, virágszirmokban fürdés

Az elmúlt hetek nagy részében nomád életet éltem. Sokszor nem volt csak sós vizem fürdeni, és a bőröm is eléggé bekoszolódott. Hiába zuhanyoztam le, vagy öntöttem magamra a hideg vizet hordóból, úgy éreztem nem vagyok elég tiszta. Eldöntöttem hát, hogy elmegyek egy testradírozó masszázsra, hiszen úgyis kellenek a saját tapasztalatok a Bali útikönyvbe, amelyet épp nektek írok. A majd két órás kezelés 3600 Ft-ba került Ubudban. És hogy melyik szalonban történt mindez? Hamarosan kiderül az új útikönyvemből! :)

Tovább

Minden, amit tudni akartál a házőrzésről

Mit jelent a házőrzés?
Rövidebb-hosszabb periódusokban vigyázhatsz valakinek a házára bárhol a világon, a hozzá tartozó állatokra, de olykor lehet, hogy még állatok sincsenek. Cserébe nem kell szállásért, vagy egyéb dolgokért fizetned. Hogy ez munka-e vagy utazás, vagy csak egyszerűen időtöltés máshol? Mindenki döntse el maga! 

Házőrzés és házőrzés között is óriási különbségek vannak. Lakhatsz egy birtokon Spanyolországban és belekóstolhatsz a vidéki életbe, vagy ugyanezt teheted Angliában egy kastélyban, ha szerencséd van.

2c5b6430.jpg

Fotó: Schweitzer Szabolcs (Riker | Vision)

Tovább

A Costa Brava éppen néptelen üdülővárosai

Jelenleg Katalónia apró szegletében, a Pireneusok lábánál, Barcelona és a francia határ között valahol félúton, Espollában vigyázunk egy házra, itt élünk néhány hétig, és az időnk nagy részét a környék felfedezésével töltjük. Gyakran ellátogatunk a közelben lévő tengerparti városokba, már csak az érzés kedvéért is. A Costa Brava gyönyörű vízparti falvacskái, városai azonban így télen, január derekán néptelen szellemvárosoknak tűnnek. Alig vannak emberek az utcákon, üresek a partok és a boltok is zárva vannak. Egy-egy háztömb mellett elhaladva az a kérdés merül fel bennem, hogy ezek még építés alatt állnak vajon, vagy valóban csak a szezonon kívüli időszak miatt állnak ennyire üresen és árván.

A hűvösebb idő (15 fok) sem tántoríthat el minket a tengerpartozástól (a vízbe nem megyünk), szinte csak az, hogy a fotózáshoz kedvező napszak eljövetelével a szél is megélénkül. Ilyenkor én már mennék, de a jó fények miatt szinte biztos, hogy maradunk sötétedésig. 

La Escala
Egyszerű tengerparti üdülő és halászfalu, amely a szardelláiról híres, még külön fesztivált is rendeznek neki, októberben. Escalában azonban nem a tengerparton sétálgatva a legszebb a látvány, hanem a város széléről indulva a sziklafalon végigvezető túraútvonal, ahonnan rálátunk a városra. Ha erre jártok, ezt az ösvényt semmiképp se hagyjátok ki.

2c5b6675.jpg

Fotó: Schweitzer Szabolcs (Riker | Vision)

Tovább