"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

A sárga ruhás lány

A sárga ruhás lány könyve előrendelhető!

2016. október 21. - A sárga ruhás lány

Előrendelhető a könyvem! :)

A könyv címe: Hogyan lettem világutazó (és hogyan lehetsz te is)?

Szó lesz benne a külső és belső utamról, mi vezetett a nagy világgá menésig, majd mi történt azóta és útközben. Rengeteg hasznos tanácsot, történetet, tippet, trükköt gyűjtöttem össze nektek, nemcsak ahhoz, hogy megkönnyítse az elindulást annak, aki el szeretne utazni, hanem annak is akit az érdekel, hogy útközben mi várhat rá, Délkelet-Ázsiára fókuszálva. 

Ez az én inspirációs útikalauzom, NEKTEK!

Akinek jár a hírlevelem, annak az már nem új hír, és elég sokan kértetek is már belőle, köszönet érte! :)

Mivel limitált példányszámban jelenik majd meg november 10-én, ezért annak, aki nem szeretne lemaradni róla, érdemes megrendelnie most, mert biztosan lesz saját példánya.

Könyvesboltokban előreláthatólag nem lesz kapható.

Küldj emailt a sargaruhaslany@gmail.com-ra, ha szeretnél belőle és küldeni fogom a részleteket. 

Az, hogy melyik borító lesz a címlapon, az is nemsokára kiderül. :)

Hamarosan meglesznek a részletek a további, könyvhöz kapcsolódó eseményekhez is, amelyek abban lesznek különlegesek, hogy a külföldön élő magyaroknak sem kell feltétlenül hazautazniuk, ha szeretnének részt venni rajtuk. 


Oszd meg a posztot kérlek, hátha többeket érdekelhet!


Boldog pénteket kívánok,
A srl

elo_rendele_s.jpg

Bepillantás Indonéziába

Ha van két heted Indonéziára és azon töprengsz hogyan töltsd el, tudd, hogy vannak helyek Balin túl is, amelyek beleférnek az időbe.

Az alábbi képkalauz segítségével talán te is kedvet kapsz ahhoz, hogy pár napra kimerészkedj az ismeretlenebb vidékekre is, mondjuk Flores szigetére.

Íme egy kis ízelítő az elmúlt két hétből. A képek alá írtam hol készültek, ennek segítségével te is készíthetsz egy tervet magadnak. De ha segítségre van szükséged, írj bátran! 

img_9752.png

Tirta Gangga vizikert, Karangasem, Bali

img_9744.png

Bébi baglyok, Tirta Gangga vizikert, Karangasem, Bali

img_9725.png

Pura Lempuyang, az Agunggal a háttérben, Karangasem, Bali

 

img_9738.png

A templom őrzője, Pura Lempuyang, Karangasem, Bali

img_9743.png

Ajándék az isteneknek, Bali

img_9762.png

Ceremónia, Gunung Kawi, Bali

img_9773.png

Ceremónia, Pura Ulun Danu Beratan, Bali

img_9780.png

Levetett cipők, ceremónia Pura Ulun Danu Beratan, Bali

img_9786.png

Frangepáni virág

img_9754.png

Masszázs a parton, Virgin Beach, Bali

img_9764.png

Napfelkelte a Batur vulkán tetejéről, Bali

img_9805.png

Komodói sárkány, Rinca sziget, Flores

img_9817.png

Kilátás Rinca szigetéről, Flores

img_9795.png

Komodói sárkány mancs :)

img_9820.png

Kanawa sziget, Flores

img_9838.png

Kelimutu vulkán tavai, Flores

img_9859.png

Gili Trawangan sziget, Lombok közelében

dsc02689.png

Naplemente Gili Trawangan szigetén

Hogyan használd a bankkártyád Ázsiában?

Utazás közben hol tartod a pénzt?
Zsebben? Bankszámlán? Bankkártyán?

Elmondom én mit viszek és használok, hátha nektek is segít a döntésben.

Bankkártya
Bankkártya és (hitel)kártya között van különbség. Előbbihez banktól függően kapcsolódhat ingyen készpénz felvétel külföldön automatából, míg hitelkártya esetében szinte mindig fizetni kell az ilyesféle műveletekért. Azt is érdemes észben tartani, hogy hiába van a banknak a számlához járó, jobb esetben havi két ingyenes készpénzfelvételi limitje, lehet, hogy a külföldi automata attól függetlenül még felszámol díjat, vagy egy olyan saját limitje van, amely neked nem elég (pl. Indonéziában egyes automatákból maximum 25 ezer Ft-nak megfelelő valutát vehetsz fel alkalmanként).

hello_kitty2_1.pngKép innen: bit.ly/2dp4eOU

Mire jó a hitelkártya?
Érdemes hitelkártyát kiváltani mielőtt útnak indulsz. Akkor is ha nem használod, biztonságot ad, hogy, ha netalántán nagyobb összeget kell kifizetned valamire és nem áll rendelkezésedre (pl. hirtelen haza kell utaznod vagy kórházi költségek merülnének fel) akkor legyen mihez nyúlni. Nekem kettő is van. Több okból is. Alapvetően azért viszem őket magammal, hogy ha baj történik és nem marad pénzem, használhassam az ezen levő hitelkereteket. Internetes repjegyvásárlásokhoz is ezeket használom leginkább, de előfordul, hogy reptéren, vagy éttermekben is ezzel fizetek. Mivel gyakran váltok országot és sokat vagyok repülőtereken, nem szoktam mindig az adott országnak megfelelő valutát váltani, vagy magamnál tartani, mert egyszerűbb, ha a kártyámat használom ilyen alkalmakkor. 

Kártyahasználat díja
Jó tudni, hogy némely országban (pl. Indonézia is ilyen) 3% költséget számolnak fel hitelkártyával vásárláskor az üzletekben, vagy éttermekben. Ezekben az esetekben érdemes átszámolni, hogy jobban jársz-e a valutád beváltásával, ATM használattal, vagy inkább a hitelkártya használat mellett döntesz. Ázsia fejlettebb területein pl. Malajzia, Hongkong, Szingapúr viszont kifejezetten szeretik ennek használatát és széles körben elfogadott, extra költségek nélkül. Tény, hogy az élet is jóval drágább, tehát több pénzt kellene magadnál tartanod, ha nem lenne kártyád.

Ne felejtsd el időben visszafizetni a költéseket!
A hitelkártya használat során az elköltött pénz nem a sajátod, hanem a bank adta hitelkeret, így azt célszerű a megadott határidőn belül visszafizetni, hogy ne legyen extra költsége. Utazás során nehézséget okoz az efféle dátumok fejben tartása, így ezt célszerű feljegyezni emlékeztetőbe, hogy ne egy isten háta mögötti, internetkapcsolattal nem rendelkező hegyi falucskában jusson eszedbe, hogy meg fognak büntetni.

Jelezd a bank felé, hogy elutazol!
Külföldre menetel előtt mindenképp érdemes jelezni a banknál, hogy mely országokat fogod meglátogatni (különösen harmadik világbeli országok esetében), mert a bank biztonsági okokból letilthatja a kártyádat, mert illetéktelen kártyahasználatot feltételez. Azt is olvasd el az apró betűs részben, hogy ez esetenként mennyi időre szól. Megtörtént velem ugyanis, hogy forgatókönyv szerint jelentettem a banknál, hogy mely országokba fogok látogatni az elkövetkezendő egy évben, de az ő rendszerük ezt csak fél évre tudta rögzíteni. Ezért Murphy törvényei szerint épp Pápuán sikerült letiltatnom a kártyámat, amely illetéktelen kártyahasználatot feltételezett. Egy olyan szigeten, ahol  térerő is alig van, nemhogy wifi, ez roppant kellemetlen és nehézkes. Ez minden esetben bosszantó, mert sokba kerül visszaállítani telefonon keresztül a bank ügyfélszolgálati vonalán (általában csak telefonon lehetséges), ha egyáltalán az időeltolódás kedvez ehhez a feladathoz és nem éppen éjszaka van otthon, amikor ezzel adott esetben várnod kell.

Vásárlás közben figyelj oda!
Ázsiában gyakran előfordul, hogy a bolti alkalmazott nincs tisztában azzal, hogyan használja a fizetés céljára átadott kártyádat. Ha például chipes a kártyád, szinte biztos, hogy úgy fogja kérni a PIN kódot, mintha nem lenne az. (Itthon működik az érintős fizetés, ott nem). Ha az eladó nincs tisztában azzal, hogy a terminálon mely gombokat kell megnyomni, könnyen lehet, hogy egy óvatlan pillanatban a megengedettnél többször próbálkozik és letiltja a kártyád. Ez történt velem a KLIA2 reptéren Kuala Lumpurban egy kávézóban. Odaadtam a kártyám és csak a kapott sms-ekből láttam, hogy sikertelen próbálkozások történtek. Amikor rákérdeztem már késő volt, mert a kártyám letiltódott. Ilyenkor nehéz mosolyogni a sűrű elnézéskéréshez, hisz tudod, hogy nem könnyű feladatod lett (visszaállíttatni) és adott esetben készpénzt kell szerezned, hogy kiegyenlítsd a számlát, hacsak lelkiismeretfurdalásból nem adják oda ingyen. (Nem kellett fizetnem a kávémért.)

 

 

 

Indonéz szavak, amelyek magyarok is lehetnének... vagy fordítva

Az indonézek a mai napon ünneplik a Függetlenség napját, amelyet 71 évvel ezelőtt harcoltak ki maguknak. Nagy ünnep ez a mai. E jeles nap alkalmából összegyűjtöttem néhány hasznos és kevésbé hasznos olyan szót, amelyeket az indonéz nyelvtanulásom alatt érdekesnek találtam valamiért vagy mosolyt csaltak az arcomra. Az érdekességük az, hogy ezek a szavak akár magyarok is lehetnének. Nézzétek csak meg jobban őket! Még hogy a magyar és az indonéz nyelv nem hasonlít egymásra… Nézzük csak meg közelebbről mire is gondolok!

Tovább

A mindennapok csodái

Ilyenkor érzem csak igazán az utazás formáló hatását. Ilyenkor, amikor hazajövök. Másképp nézek az utcazenészre, érdemben tudok útbaigazítani bárkit, és még a stoppolás is teljesen más érzés. 

Pusztán jól esik az, hogy megihatom a csapvizet, ha szeretném. Élvezem, hogy sosem fogy el a Túró Rudi és annyi sajtos piritóst eszek, amennyi csak belémfér. Mert van kenyér. Nem arra gondolok, hogy mennyire hiányzik a tenger illata vagy érzete, hanem örülök, hogy van Balaton. Nem arra gondolok, hogy mennyire jó lenne Balin motorozni a zöldellő rizsföldek között miközben fújja a hajamat a szél, hanem hogy van wifi a vonaton. Nem panaszkodok a melegre. Miért is tenném, hisz nyár van. Inkább örülök, mert nem magas a páratartalom. Nem azt nézem, hogy másnak mije van és nekem miért nincs, hanem hálás vagyok mindenért, amim van. Különösen az életemért, mert ez már önmagában nagy ajándék.

Tovább

Három kedvenc "titkos" helyem Ubudban

Ubudot szeretem a legjobban, még akkor is, ha nincsen tengerpartja. A hely hangulata ütősen lüktet az ereimben ahogy közeledek hozzá a motoron. Annyira szeretek itt lenni!

Kávézók, piac, az emberek, a füstölő illat, az apró ceremóniák sokkal aktívabban vannak itt jelen, mint bárhol máshol a szigeten. Vagy csak én engedem őket közelebb magamhoz itt. 

Tovább

Egy hajszálon múlt...

Meredten néztem az utat, ahogy jöttek felénk. Mindketten éreztük, hogy ez most valós veszély lehet.

Öten voltak, egy egész csapatba verődve. Az egyikük észrevett minket, látta, hogy feléjük tartunk, mi pedig tudtuk, hogy ha közel jutunk hozzájuk, akkor nagy bajba kerülünk.

Amikor az egyikük meglátott minket, már késő volt. Onnantól már a többiek is tudták, hogy sebezhetőek és védtelenek vagyunk, így lassú tempóban közelítettek.

Tovább

Sosem utazom biztosítás nélkül

Csukd be a szemed és képzeld magad elé a következő helyzetet: egy kórházi ágyon fekszel, mozdulatlanul, senkit nem ismersz magad körül, a nyelvet sem, amin beszélnek, egy dolgot tudsz megállapítani: valami súlyos dolog történt veled. Valószínű baleset.

A baleset után valakinek a segítségével eljutottál a kórházig, viszont ott szembesülsz majd vele, hogy mire és mennyit kell fizetned, azért, hogy ellássanak.

Tovább

Az a bizonyos első oldal

Köszönöm, hogy várjátok és köszönöm, hogy lelkesítetek. 
Nagy bennem az izgalom, hiszen január óta készítem ezt a könyvet.
 
Már tényleg nem kell sokat várni, de addig amíg valóban készen lesz, íme a nyers, szerkesztetlen változatú első oldal, ahogy kértetek.

 

 

Házőrzés, farmőrzés vagy házcsere Ausztráliában

A minap Ausztráliáról álmodtam. Sosem vágytam oda, és fogalmam sincs, hogy ez jelent-e valamit, de az álom annyira jó volt, hogy elkezdtem nézelődni. Hátha.
Így belebotlottam érdekes oldalakba is. A házőrzés ezek alapján farmőrzéssel vagy házcserével egészül ki. Elképesztő, hogy mennyi lehetőség van dolgozni, vagy pénzt nem költeni utazás közben!

Tovább

Érzem, hogy élek!

Ketten vagyunk a szobában. Nagyon jó szoba. Modern, tiszta és kellemes hangulata van. Kicsit olyan, mint egy hotelszoba, csak kevésbé luxus. De nekem nagyon tetszik.

Felnézek az infúzióra és látom, hogy két csőből is folyik belém valami lé. Korán ébresztettek, 4 injekciót szúrtak belém már reggelre. Nem bírom kinyitni a szám és érzem, hogy be van kötve a fejem. A bal karomban csövek lógnak, a jobb karom pedig alig mozog. 

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu