"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

A sárga ruhás lány

India. Az ország, amelyben lüktet az élet

2017. november 05. - A sárga ruhás lány

India intenzív lüktetése, pezsgő élete, illata és színkavalkádja első pillanattól fogva belopta magát a szívembe. Minden napot egy igazi csodának élek meg ebben az országban.

img_2823.jpg

 

Tovább

Indiai moziélményem

Mindig is tudtam, hogy ha eljutok egyszer Indiába, egy dolgot biztosan nem fogok kihagyni: moziba menni és megnézni egy igazi bollywoodi filmet. Mivel helyileg épp Chennaiban vagyok, be kellett érnem Kollywooddal. Így becézik ugyanis a tamil filmgyártás mekkáját, a Chennai szomszédságában található Kodambakkam városrész és Hollywood szavak összecsengéséből.

fullsizerender_6_1.jpg

Tovább

Buszos kalandok Chennaiban

(…) A madrasi repülőtér egyébként már a hamisítatlan indiai formát hozta. Az útlevélkezelésnél fontoskodó arckifejezéssel, de láthatóan összevissza bóklásztak az emberek, és bár a forma kedvéért megpróbáltak sort alkotni, szemmel láthatóan nem értették, mire jó az. A csomagkiadó futószalagját minden bizonnyal maléves szakemberek tervezték, mert eddig csak odahaza láttam ennyire lassú kihozatalt.

Valódi indiai innovációnak tűnt viszont az utasok tájékoztatása. Először hangosbemondták, hogy az első osztályon utazók csomagja ide érkezik, a többieké meg amoda – majd elkezdték teljesen véletlenszerűen adagolni a bőröndöket. Az utasok két megoldás közül választhattak: vagy rohangáltak ide-oda a két, egymástól rafináltan nagy távolságban elhelyezett futószalag között, vagy pedig várakozó álláspontra helyezkedtek és a többiek szemlélésével ütötték el az időt, míg a rohangálók eltűntek a csomagjaikkal.

Tovább

A Holt-tenger színei

A Holt-tenger a Földünk legmélyebb pontja. 21 féle ásványi anyag található meg benne, amelynek fele semelyik más tengerben nem lelhető fel, és kb. tízszer annyi sót tartalmaz, mint az óceánok vize. Jótékony hatása van a keringési rendszerre, többek között segíti a relaxációt, az anyagcsere zavarokat, táplálja a bőrt, és reumás panaszokra is jó. A magas ásványi anyag és sótartalma miatt az emberi test lebeg a felszínén, de nem élhető környezet halak vagy egyéb vízi élőlények számára.

fullsizerender_3_3.jpg

Tovább

Ilyen egy keresztelés a Jordán vizében

Sárga színben pompázik a táj, ahogy a kilencvenes úton haladunk dél felé a Jordán folyó mentén. Balra tőlem Jordánia hegyei fodrozódnak a folyó túloldalán, olykor mértani pontossággal sorba ültetett datolya pálma ligetekkel övezve, amelyek sajátos színfoltot kölcsönöznek a kopár domboldalak egyhangúságának.

img_2464.jpg

Tovább

Gitárzene, könyvbemutató és lila krumpli

Az utcáról először észre sem veszem az apró udvar bejáratát.

Majd amikor belépek a “kapun” a kis tábla mellett úgy érzem, hogy egy különleges világba cseppentem, olyanba, ahol megállt az idő. Olyanba, ahol az emberek nézelődnek, kíváncsiak és érdeklődőek, mosolyognak. Itt senki nem siet sehova. Miután rácsodálkozom erre a hívogató környezetre, megkeresem Gerdát és elfoglalom az asztalomat, ahová az érdeklődőket várom aznap délelőtt. Dedikálni fogok. Már várnak is rám.

fullsizerender_15.jpg

Tovább

Ilyen az élet Sumba szigetén

Petrával Balin találkoztam, amikor Ubudban járt látogatóban és azonnal elkezdtünk kedvenc témánkról, Indonéziáról beszélgetni. Tudtam, hogy Sumba szigetén tölti 6 hónapos szakmai gyakorlatát, azonban, hogy a valóságban hogy néz ki ez, arra nagyon kíváncsi voltam.
Amikor később nekem is elküldte egyik - a családnak és a barátoknak szánt beszámolóját - megkértem, hogy hadd jelentessem meg a blogomon. Olvasás közben olybá tűnt nekem, hogy a szumbai népek animista szokásai valahol a toraják és a floresi népek kereszteződései is lehetnének.

Petra beszámolója Sumbáról szól, de egyes részeknél mégis olyan, mintha egész Indonéziát írta volna le. Olvassátok szeretettel!

6.JPG

Tovább

Útmutató vízesés keresőknek Balin

Air terjun di mana? - azaz, merre van a vízesés?

Hangzott el ez a mondat több százszor a szánkból az elmúlt hónapokban, miközben Bali eldugott bugyraiban fedeztük fel a szebbnél szebb természeti csodákat.

Vízesésekből nincs hiány a szigeten, tehát aki arra vágyik, hogy a jó meleg, párás időben csobbanjon egyet, annak bőven akad alkalma erre. Azonban ha betekintesz a katalógusokból már jól ismert (például: Tegenungan, Git Git, Munduk, Nung Nung stb.) vízesések mögé  és vállalod az odajutással járó nehézségeket (több száz lépcsőfok le és fel) akkor könnyedén egy igazi mesébe illő helyen találhatod magad akár teljesen egyedül. 

img_6970.jpg

Fotó: Csorba Dávid

Tovább

"A Sárgaruhás lányt olvasó, szépen integető lányt keresem!"

Ezt a levelet tegnap kaptam, de úgy érzem meg kell osszam veletek, hátha a szerelmesek így könnyebben egymásra találnak. :) Ha bárkinek bármilyen infója lenne a fejleményekről, kérem, ne tartsa titokban.

Már ezért (is) megérte megírni ezt a könyvet.

a_sa_rga_ruha_s_la_ny.JPG

Tovább

Bali kishúga: Nusa Penida

Bali kevésbé ismert kishúga, Nusa Penida, méltánytalanul kevés figyelmet kap az Istenek szigetére látogató turistáktól. Nem bánom ezt, hiszen a sziget emiatt tudta megőrizni mai napig tartó eredetiségét. Járatlan, motorbiciklit nem kímélő utak, lélegzetelállító tájak, ahol órákig lehetsz egyedül, mert nem jár arra senki, erőt próbáló emelkedők megmászása, érdeklődő, mosolygós helyiek, hínártermesztők, ikatkészítő asszonyok és az érintetlen vízalatti világ. Ez mind Nusa Penida, vagyis néhány helyi szerint az a világ, amilyen Bali volt egy emberöltővel ezelőtt.

0617-120214-dave.jpgFotó: Csorba Dávid

Tovább

El ne temessetek ezek nélkül!

A Sulawesi szigetén élő torajai népeknél a nagyszabású temetési rituálénak fontos szerepe van, hiszen enélkül a lélek nem léphet be a Paradicsomba. Erről itt számoltam be korábban. Most nézzük meg közelebbről, hogy pontosan milyen kellékei vannak egy ilyen temetésnek és számszerűsítsük is ezeket.

Tau tau
Jackfruit fából készült szobor. Szerintem ijesztő. Arcuk a megholt személyéhez hasonul, ugyanis annak fotója alapján készíti el a fafaragó, aki nagy valószínűséggel sosem tanulta iskolában ezt a szakmát, inkább természetes tehetséggel van megáldva. Egy nagyobbacska méretű szobor, mint ez itt a képen, cirka egy hónapig készül és 20 millió rúpiába kerül (kb. 430 000 Ft). A kezük mindig felfelé áll, amely az adok-kapok szimbóluma. Ebben az esetben az adok-kapok az Isten által adott, majd visszavett életet jelenti.

img_3002.jpg

Tovább

Bali legnagyobb átverése: a trunyani temető

Az interneten olvasgatva, már két évvel ezelőtt felkeltette az érdeklődésemet egy különleges temető Balin, amely a Batur tó partján fekszik. Röviden a sztori annyi, hogy a temető közelében élő, magukat Bali Aga őslakosoknak valló nép, megtartva sok száz évvel ezelőtti hagyományait, a halottaikat nem égetik el és nem ássák a földbe sem, hanem mindenféle személyes tárgyaikkal a közeli “temetőbe” helyezik őket, ahol a szabad ég alatt lassacskán mumifikálódik a test, anélkül, hogy szagot árasztana, ugyanis az itt élő fa gyökerei a történet szerint magukba szívják és semlegesítik a halál szagát.

8.jpg

Tovább