"If you judge people, you have no time to love them." – Mother Teresa

A sárga ruhás lány

Útmutató vízesés keresőknek Balin

2017. augusztus 17. - A sárga ruhás lány

Air terjun di mana? - azaz, merre van a vízesés?

Hangzott el ez a mondat több százszor a szánkból az elmúlt hónapokban, miközben Bali eldugott bugyraiban fedeztük fel a szebbnél szebb természeti csodákat.

Vízesésekből nincs hiány a szigeten, tehát aki arra vágyik, hogy a jó meleg, párás időben csobbanjon egyet, annak bőven akad alkalma erre. Azonban ha betekintesz a katalógusokból már jól ismert (például: Tegenungan, Git Git, Munduk, Nung Nung stb.) vízesések mögé  és vállalod az odajutással járó nehézségeket (több száz lépcsőfok le és fel) akkor könnyedén egy igazi mesébe illő helyen találhatod magad akár teljesen egyedül. 

img_6970.jpg

Fotó: Csorba Dávid

Vízesést úgy lehet találni, hogy
1. láttál róla képet a neten vagy egy útikönyvben. VAGY 
2. rajta van a térképen. VAGY
3. nincs rajta az egyik térképen (GoogleMaps), de egy másikon (Maps.me) véletlenül megtalálod. VAGY
4. menet közben egy helyi ember megmutatja neked, vagy említést tesz róla. VAGY
5. miközben keresel egy adott vízesést, egy teljesen másikra bukkansz. 

Az alábbi szempontokat mindenképp érdemes előre átgondolni, mielőtt vízesés vadászatba kezdenél:

img_6969.jpg

Fotó: Csorba Dávid

- Mennyi lépcső van lefelé (tartsd észben, hogy amin lementél, ott fel is kell jönni), vagy van-e egyáltalán kiépített lépcső?
- Mennyi ideig tart kb. leérni és visszaérsz-e sötétedés előtt? (Ha nem, fejlámpa legyen és készülj denevérekre, bogarakra, szúnyogokra. Sok szúnyogra. Tehát szúnyigriasztó spray is legyen nálad mindig.)
- Milyen minőségű út vezet oda? Lehet-e odamenni motorral vagy autóval be tudsz-e hajtani, vagy csak gyalog, és mennyit kell gyalogolni (meleg és magas páratartalom)?
- Várható-e eső, amíg odalent leszel? Ha igen, és nincs kiépített út lefelé, akkor visszafelé menet sárban fogsz csúszkálni, és jóval nehezebb lesz visszamászni.
- Lehet-e benne fürdeni, vagy csak fotózkodni járnak oda az emberek (igen, sok helyi csak szelfizik ezeken a helyeken)?
- Mennyire szép, azaz mennyire éri meg fáradozni érte? Sokszor ez csak a helyszínen derül ki...

Az, hogy egy vízesésnek mi a neve, az majdnemhogy teljesen mellékes, hiszen amikor elkezdesz alaposabban “foglalkozni” a vízesésekel akkor nagyon hamar rájössz, hogy az a név, ami a térképen szerepel, majdnem biztos, hogy nem az, amit a helyiek is ismernek, vagy ami alapján te majd megtalálod. Sokszor ugyanis a legközelebbi falu nevét kapja, hiszen így a legkönnyebb megjegyezni. Mármint a helyieknek. Nem nekünk, odalátogatóknak. Emellett az ott élők nagy valószínűséggel úgyis más nevet adnak neki, tehát ebből rögtön minimum két név lesz. Tehát, ha a Google-ban rákeresel egy vízesésre név alapján, majdnem biztos, hogy teljesen másik, több különböző vízesés képét fogja kiadni, hiszen aki feltöltötte, azt írta oda, amit mondtak neki, ami gyakran messze áll a valóságtól.

img_7435.jpg

Az alábbi párbeszéd viszonylag gyakran előfordul vízesés keresgetés közben.
Képzeld el a szituációt: “X” vízesést keresed, amit a térképen böngészve szúrsz ki, és a neten nagyon kevés információ van róla. “X” egy kevésbé ismert vízesés, az “Y” közelében van, ahova ellenben sok turista jár. Mivel sehol semmi nincs kitáblázva erről a helyszínen, elkezdesz kérdezősködni.

Ez valahogy így zajlott a mi esetünkben:

Útszéli papát kérdezem:
- Merre van a vízesés, nem “Y”, hanem a másik, ami itt van mellette?
- Nincs másik. Lehet, hogy volt régen, de az már kiszáradt.

Oké. Indonéziában hamar megtanulja az ember, hogy egy válasz nem válasz, legalább három-négy helyről kell megerősítést kapni ahhoz, hogy valamit elhiggyek. Ezért egy fiatal, papírsárkányt eregető fiúcskához fordultam az út szélén, ő biztosan tudja:

- Hello Mas (hímnemű egyedek megszólítására használandó kifejezés, amely kb. annyit jelent tesó vagy úr), merre van a vízesés, nem “Y”, a másik?
- Arra
(közben “Y” felé mutat).
- Nem az, én a másikat keresem, “X”-et.
- Nincs másik, csak ez van.
- Oké, figyelj, nézd ezt a képet, ezt keresem.
(Közben kigugliztam az általam keresett vízesés képét).
- Ja az? Az arra van.
És mutatja a megfelelő irányt.
- Oké, köszi. És mi a neve?
- “Z”.

Szóval így lesz “X”-ból “Z”. És így lesz meg mégiscsak a vízesés, amit keresel. Ismétlem: Balin egy-egy vízesés látogatás előtt tehát nem árt jól felkészülni.

Olyan is előfordulhat, hogy keresel egy specifikus vízesést, mert olvastál róla valahol, de helyette 9 különböző másikat találsz amikor odaérsz, amelyekről azelőtt sosem hallottál, de léteznek! Ilyenek például a Munduk környékén található vízesések.

img_7404.jpg

Vagy amikor szebbnél szebb fotókat posztolnak róla mások az interneten, de amikor odamész egy sokkal kisebb/kevésbé szép/szemetes/alig csordogáló valamit találsz...

img_6216.jpg

A kedvencem az, amikor ugyanazon vízesésnek hirtelen megváltozik a neve, így újabb belépőt szednek az új névvel, ha felsétálsz. Ilyen például a Tegenungan vízesés, amelyet lentről a völgyből közelíthetsz meg. Azonban ha a Blangsinga vízesés irányát követed a fenti útról, akkor azonnal láthatod, hogy ugyanarról a helyről van szó.

Aki már járt Indonéziában az tudja, hogy KÁOSZ van, de mégis minden működik. A vízesések megtalálásával is így van ez. Azt javaslom, hogy ha nincs időd bejárni az összeset, akkor hagyd a csudába és kezdd a legkönnyebbekkel. Vagy kérdezz minket bátran!

És ne feledd: a sok lépcsőzés és izzadás után a jól megérdemelt pihenőt eltöltheted egy infinity poolban is, remek kilátással :)

img_7333.jpg

Azt, hogy melyek a legszebb, legkülönlegesebb, legrejtettebb vízesések (sok más érdekesség mellett), azt pontos helyszínnel, odajutási lehetőséggel és fotóval megtalálhatod a hamarosan megjelenő Bali Guide-unkban, amely ebook formában lesz letölthető.

Ha szeretnél az elsők között lenni és megjelenés előtt értesítést kapni róla, akkor iratkozz fel hírlevelemre itt: sargaruhaslany@gmail.com.